joi, 25 august 2016

Despre ustensile -1-


Ei, daca am reusit sa ne gasim o pozitie corecta si lejera a creionului in mana pentru linii naturale, apoi am studiat nitel foaia de lucru si culorile, sa trecem la pasul urmator: ustensilele de lucru. Cred ca putem stabili de la inceput ca o mare parte dintre ele se folosesc nu doar la desenul de pe hartie, in arhitectura sau la orele de geometrie, ci si in constructii, in atelierul tamplarului, in orice alta activitate care presupune desenat si masurat.
Acestea pot fi, in functie de creativitatea si de gusturile fiecaruia:
-         ustensile de-a gata;
-         ustensile mesterite.

Ustensilele de-a gata – cele cumparate. – sunt foarte variate. Voi prezenta aici baza de lucru.
Rigla cea de toate zilele este acea linie din plastic, gradata, cu care tragem tuse drepte, in general. :) Cel mai bine, dupa mine, este sa folositi o rigla transparenta, pentru a avea in permanenta desenul la vedere. Eu asa ma orientez mai bine. Ea poate fi de 15 cm, 20 cm, 30 cm, 40 cm, 50 cm, 60 cm, in general. Din plastic, lemn sau metal, cu sau fara gradatie, cu sau fara muchie ascutita pentru tras in tus. Cand punem rigla cu susul in jos – deci avem cifrele dandoaselea – si tragem in tus folosind muchia ascutita, observam ca tusa, linia, iese frumoasa, uniforma, fara porcusori si alte pete sau mustati agatate de ea. Daca tragem in tus cu muchia groasa, lipita de foaie, riscam ca tusul sau cerneala, acuarela etc. sa se bage sub rigla. Cu cat este mai apoasa cerneala, acuarela etc., cu atat se va intinde mai mult pe sub rigla. Asadar, atentie la pozitia riglei cand o folositi.  
Echerul. Este construit, practic, din 3 rigle, deci este triunghiular. Poate fi dreptunghic (pentru a trage acele linii perpendiculare, si are 3 unghiuri: 300 , 600 si 900 ), echilateral (cu care putem trage linii paralele la unghi fix de 450 in laterale si la 900 in varf), mai mare sau mai mic, din plastic, lemn, metal, cu sau fara gradatie, cu sau fara muchie ascutita pentru tras in tus.
Raportorul. Se foloseste pentru a calcula unghiuri, pentru a fixa reperele de constructie a unei linii la alte inclinatii decat cele standard de 300 , 450 , 60sau 900 . Este o jumatate de cerc sau un cerc intreg, din plastic sau metal, are un centru marcat cu X pe care il fixezi deasupra punctului din care porneste linia ta, avand grija ca baza raportorului sa fie pe linia fata de care noua linie construita trebuie sa se incline, apoi faci un semn in locul indicat de raportor si apreciat de tine ca fiind cel mai bun unghi. Iti mai ramane sa unesti punctul din care porneste linia noua cu semnul facut mai devreme si gata! Voi reveni ulterior cu imagini.
Teul. Ei, asta da inventie! Este efectiv un T din plastic, lemn sau metal, cu gradatie pe o parte sau fara, cu capul T-ului mobil sau fix. Poate fi si fara cap, montat pe 2 role ce gliseaza pe 2 fire de guta mai groasa, ori o compozitie din 2 rigle fixate perpendicular, la 900, printr-o articulatie tip raportor, prinsa de o planseta - se numeste si brat mobil. T-ul este specific proiectarii pe planseta, pe o suprafata plana. Este utilizat pentru masurat, tras linii cat planseta - paralele - sau serveste drept baza pentru glisarea echerelor in vederea desenarii unor linii paralele la unghi fix. In drum spre scoala servea si la ruperea ciorapilor doamnelor din autobuz, desigur, fara intentie, la fel ca planseta A3 din lemn... Vremuri! :)
Sablonul. Variat si foarte util celor care il folosesc. :) Eu preferam foarte des chitibuseala manuala, fara sablon, dupa cum am mai scris. Este o piesa din plastic, de obicei, cu sau fara gradatie, care are o serie de forme, cifre, litere sau semne de punctuatie decupate, din diverse domenii: arhitectura, matematica, chimie, zoologie etc. In desenul nostru folosim mai ales pe cel cu cercuri, cel cu patrate, cel cu ovale, cele cu text (alfabetul, numerele si semnele de punctuatie). Ele sunt variate ca dimensiuni, mai ales cele cu text. Acestea din urma sunt construite pentru diferite grosimi ale varfului de scriere (de rapidograf, de liner, de creion mecanic etc.): 0.25 mm, 0.35 mm, 0.5 mm, 2 cm etc. Asa era inaintea calculatorului, mai ales pentru cei care nu puteau scrie frumos de tipar! Vai! Preferai sa inveti caligrafie ca era mai usor si mai rapid de scris! Sabloanele cu alte categorii de forme erau pentru proiecte cu tema data sau pentru antrenamentul copiilor de gradinita, al elevilor de scoala primara etc.
Florarul. Uite, o piesa foarte rar folosita si in facultate! Dar era foarte utila pentru a face racorduri (linii cotite – colturi de trotuar, tevi intoarse, colturi rotunjite) sau alte linii sinusoidale. Cel in forma de F poate fi din plastic sau lemn, cu forme rotunjite pe contur si decupate - ca la sabloane. Mai exista si rigle indoibile, maleabile, din bagheta de plastic cu inima de metal, asa, ca un sarpe stilizat. Studiati uneltele din magazinele specializate: in librarii, in hobby center-e, in magazine de fond plastic. In principiu, o unealta de calitate poate sa te tina si 50 de ani daca stii sa ai grija de ea, si faci o mare economie. Ca orice lucru bun, pretul calitatii este mai consistent.
Compasul. Este acel instrument cu care facem cercuri de dimensiuni variate, cu raza data. Are doua picioare fixate intr-o articulatie reglabila: intr-unul sta infipt un ac, ca o poanta de balerina, iar in celalalt este fixat ori un cap special pentru o mina de creion (normala, de 2 mm, sau de sub 1mm – 0.5 mm), ori un dispozitiv pentru un creion normal, din lemn. Cred ca toti stim cum se foloseste compasul: punem acul in punctul considerat centrul cercului, apoi trasam lejer o linie circulara cu varful de creion, avand grija sa nu deplasam deoloc acul de pe foaie, ca o delicata si ferma pirueta cu cosulet. Pentru tras in tus exista o piesa speciala care se schimba cu cea pentru creion, un suport pentru un tragator sau un cap de tragator. Sau lipim cu scotch, fixam cu un elastic un liner de piciorul cu creion si la drum! :) Practic, atasam un bocanc si trasam cu gratie. Se poate si asa! Compasul special pentru tras in tus se numeste balustru si nu se dezasambleaza. 


- va urma -
 ‪avacomicink‬ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu